سرکار خانم دکتر سکینه حاج ابراهیمی در مصاحبه اختصاصی با روابط عمومی، گفت: قطب علمی و مرکز تحقیقات پزشکی مبتنی بر شواهد تبریز تنها قطب در خاورمیانه و شرق مدیترانه است که با توجه به کسب امتیاز کافی هم اکنون جزو گروه کشورهای اروپایی فعالیت و ارزیابی می شود و در سال ۲۰۲۳ بعنوان رئیس JBI منطقه اروپا انتخاب شده است.
متن کامل گفت و گوی دکتر سکینه حاج ابراهیمی رئیس مرکز تحقیقات پزشکی مبتنی برشواهد دانشگاه علوم پزشکی تبریز به شرح زیر است:
خواهشمند است موسسه JBI را برای خوانندگان معرفی بفرمائید؟
این موسسه در سال ۱۹۹۶ در شهر آدلاید استرالیا با این هدف کار خود را آغاز کرد که برای سلامت عمومی یک جامعه باید تمام دست اندکاران موسسه سلامت دست در دست هم بدهند و تلاش همه جانبه ای برای تلفیق بهترین شواهد علمی در جهت ارزش ها و خواسته های بیماران داشته باشند. لذا علی رغم اینکه با گروه کوچکی از علاقمندان این کار را شروع کردند اما در حال حاضر بیش از ۷۵ مرکز بین المللی در سراسر دنیا به عنوان قطب های تخصصی با این مرکز همکاری دارند و با هدف سلامت همگانی در دنیای تولید، مرور نظامند، شواهد علمی و انتقال دانش در قالب راهنماهای بالینی، سیستم های پشتیبان تصمیم گیری، بکارگیری شواهد و ارتقا سلامت مشغول هستند.
این سمپوزیوم چندمین سمپوزیوم سالانه بوده و پیش از این چه کشورهایی میزبان برگزاری آن بوده اند؟
هر ساله این برنامه در یک کشور اروپایی برگزار می شود اما اولین بار است که ایران ریاست و مسئولیت برنامه را بر عهده دارد.
برگزاری این سمپوزیوم تاکنون چه کمک هایی به حوزه سلامت عمومی داشته است؟
هدف این سمپوزیوم ایجاد تغییرات مثبت هر چند کوچک در سیستم سلامت است. در این برنامه بکارگیری شواهد علمی در مداخلات سلامت، ارزش دادن به خواسته های بیماران ، شخصی سازی سلامت و همگرایی علوم مورد توجه بوده است و در سمپوزیوم اخیر نیز نمونه هایی از تغییرات مبتنی بر شواهد در سیستم سلامت نیز ارایه شد.
دستاوردهای برگزاری سمپوزیزوم برای دانشگاه علوم پزشکی تبریز وکشور عزیزمان ایران چه بوده است؟
بعنوان قطب کشوری این موسسه، دانشگاه علوم پزشکی تیریز در مرداد ماه سال جاری پنجمین دوره فلوشیپ EBM بین المللی و بکارگیری شواهد علمی را برگزار خواهد کرد، سایر آموزش های موسسه نیز در تبریز با مدرک مشترک دو دانشگاه ارایه می شود. همچنین پروژه های متعدد بین الملی با همکاری این مرکز در حال انجام است و دسترسی به کلیه منابع علمی برای محققان این مرکز بطور رایگان امکان پذیر است.
میزبان بعدی سمپوزیوم کدام کشور و دانشگاه خواهد بود؟
دوره بعدی علی رغم اینکه در استرالیا و با حمایت کامل مالی آنها برگزار می شود اما مجددا به ریاست ایران برنامه ریزی و اجرا خواهد شد اما دوره بعد از آن در سوئیس برگزار می شود.
میزان رضایت و نتایج حاصله با توجه به برگزاری ترکیبی این سمپوزیوم را تشریح کنید.
طبیعتا برگزاری هیبرید(ترکیبی آنلاین وحضوری) سختی های خاص خودش را دارد و وضعیت اینترنت در ایران باعث استرس برگزار کنندگان می شود اما ما از پلتفورم بین المللی استفاده کردیم و بجز اشکالات تکنیکی اولیه از نظر سیستم در طول برگزاری مشکلی نداشتیم. از طرف دیگر اساتید ۲۷ کشور دیگر براحتی و بدون هزینه در برنامه حضور یافتند و ما از تجارب آنها بهره مند شدیم.
حضور دانشجویان و تاثیر فعالیت های آنها را در برگزاری سمپوزیزوم چگونه دیدید؟
نکته عطف برنامه، حضور دانشجویان فعال مرکز در برنامه بود که با اجرای مناظره گروهی بسیار جذاب در مورد پزشکی مبتنی بر شواهد و شخصی سازی سلامت بحث بسیار داغی داشتند و تسلط دانشجویان به مطالب و زبان انگلیسی همه شرکت کنندگان را به وجد آورد و این مناظره باز خوردهای جهانی بسیاری داشت.
درپایان اگر مطلبی با اساتید و پژوهشگران دارید بفرمائید؟
سخن من ابتدا با مسئولین محترم دانشگاه است، اساتید محترم، خوشبختانه شما از نزدیک شاهد فعالیت یک تیم بسیار علاقمند بودید که بی ادعا و بی ریا با عشق به فکر سلامت همگانی مردم و شنیدن صدا و الام بیماران و مردم عزیزمان هستند پس دستمان را بگیرید و حرفهایمان را بشنوید و از این فعالیتهای بکر و بین المللی حمایت کنید.
اساتید و پژوهشگران گرامی درهای مرکز ما به روی همه باز است و آماده همکاری با شما در پروژه های تحقیقاتی و یا بکارگیری شواهد علمی هستیم. همچنین از شما دعوت می کنیم تا در دوره های آموزش بین المللی ما برای فلوشیپ و مرور نظام مند و رهبری بالینی حضور یابید و در انتها از اساتید و همکاران فعال و نمونه مرکز تشکر و قدردانی می کنم.
باتشکر از وقتی که در اختیار ما قرار دادید.